Choroba Hashimoto (AZT), czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jest jedną z najczęstszych chorób zapalnych. Może prowadzić do rozwoju niedoczynności tarczycy
Nie można wyleczyć Hashimoto, ale warto zapobiegać rozwojowi choroby. Jednym z istotnych elementów jest odpowiednia dieta, która może zahamować przewlekłe zapalenie i zapobiec lub opóźnić powstanie niedoczynności tarczycy.
Na Hashimoto chorują osoby w każdym wieku, ale najczęściej między 45-65 rokiem życia.
Choroba może doprowadzić do niedoczynności tarczycy i jest jej główną przyczyną. Kobiety chorują 10 razy częściej niż mężczyźni.
Zdarza się, że przewlekłe zapalenie tarczycy przez lata nie daje objawów, ale w końcu może przerodzić się w niedoczynność tarczycy. Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną – układ odpornościowy człowieka działa nieprawidłowo i atakuje swoje tkanki. W przypadku AZT dochodzi do niedoboru hormonów tarczycowych, a ich działanie zostaje osłabione.
Przyczynami Hashimoto są m.in.:
- inne choroby autoimmunologiczne, jak celiakia, anemia złośliwa, cukrzyca typu 1, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane
- czynniki genetyczne
- przebyte infekcje
- środowisko
- sposób odżywiania
- niedobór jodu, witaminy D i selenu.
Objawy i skutki choroby
Choroba może długo nie dawać objawów lub są one podobne do innych schorzeń. Dlatego trudno jest zdiagnozować ją w pierwszym okresie rozwoju stanu zapalnego. O rozwoju Hashimoto mogą świadczyć:
- nieregularne miesiączki – trudności w zajściu w ciążę
- problemy ze skórą (trądzik), łamliwość włosów i paznokci
- uczucie chłodu
- wahania wagi
- wahania nastrojów
- ciągłe zmęczenie, brak energii.
Hashimoto może doprowadzić do:
- spadku tempa metabolizmu
- zaburzeń gospodarki lipidowej i węglowodanowej w wątrobie i tkankach obwodowych (w tym do rozwoju insulinooporności)
- niepłodności u kobiet w wieku rozrodczym
- ryzyka poronień i przedwczesnych porodów
- depresji.
Źródło i więcej - kliknij tutaj.