Nadczynność tarczycy – poznaj zasady zdrowego jedzenia

Nadczynność tarczycy jest jedną z najczęstszych chorób tego narządu. Po diagnozie i rozpoczęciu leczenia warto stosować zasady diety wspomagającej terapię

Choroba występuje w sytuacji, gdy gruczoł tarczycy ma wzmożoną aktywność i produkuje większą ilość hormonów. Jest to jedna z najczęstszych chorób endokrynologicznych. Rzadko zdarza się u dzieci, najczęściej u kobiet w wieku 20–40 lat. Prawidłowe żywienie jest bardzo ważnym wsparciem w leczeniu nadczynności tarczycy. Szczególnie ma znaczenie ze względu na wpływ tego zaburzenia na zwiększony metabolizm i utratę masy ciała.

Są dwa źródła choroby i dlatego wyróżnia się nadczynność:

pierwotną – spowodowaną chorobami tarczycy:

  • wole guzkowe toksyczne
  • nadmiar jodu
  • uszkodzenie komórek tarczycy
  • choroba Gravesa-Basedowa

wtórną – wywołaną przez zwiększony poziom TSH, hormonu produkowanego przez przysadkę z powodu:

  • guza przysadki lub podwzgórza
  • nabłoniaka kosmówki.

Objawy choroby

Najczęstszymi objawami nadczynności tarczycy są:

  • utrata masy ciała - chudnięcie, pomimo dużego apetytu
  • zwiększony metabolizm
  • częstsze oddawanie stolca, biegunka
  • uczucie gorąca
  • wzmożona potliwość
  • nerwowość, niepokój, rozdrażnienie
  • drżenie rąk
  • przyśpieszenie czynności serca, uczucie kołatania
  • osłabienie siły mięśniowej
  • wypadanie włosów
  • objawy oczne, charakterystyczne dla choroby Gravesa i Basedowa: - wytrzeszcz, - podwójne widzenie,- zaczerwienienie powiek lub spojówek
  • zaburzenia miesiączkowania, trudności z zajściem w ciążę
  • niepłodność
  • niskie libido.

Chorobę zdiagnozuje lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Zaleci Ci badania i środki farmakologiczne, jeśli jest taka potrzeba. Bardzo ciężkie przypadki nadczynności tarczycy mogą wymagać pilnego leczenia szpitalnego.

Źródło i więcej - kliknij tutaj.

Post Author: CM Vita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *