Jedzenie w ciąży i podczas laktacji

W czasie ciąży i karmienia piersią kobieta je dla siebie i dla dziecka. Oznacza to jedzenie dla dwojga, a nie za dwoje. Możesz mieć wiele wątpliwości, co można jeść, a czego unikać.

Dowiedz się, jak powinna wyglądać dieta w ciąży i laktacji, żeby zaspokoić potrzeby Twoje i dziecka. Posiłki w tym czasie powinny być różnorodne i odpowiednio zbilansowane. Zachowuj zasady talerza zdrowego żywienia i zdrowe nawyki. Więcej dowiesz się ze strony DietyNFZ.

Dieta mamy w czasie ciąży i karmienia

Jedzenie w ciąży jest bardzo ważne. Ma wpływ na prawidłowy przebieg ciąży, na rozwój dziecka w okresie płodowym i na jego późniejszy stan zdrowia. Także wtedy, gdy będzie dorosłym człowiekiem. Poza tym wpływa na prawidłową laktację (wydzielanie mleka) i zdrowie kobiety po porodzie.

Jakość Twojej diety w czasie karmienia piersią jest także kluczowa, bo:

  • nieprawidłowo skomponowana dieta w długim okresie może zmniejszyć ilość produkowanego mleka
  • masz większe ryzyko niedoborów pokarmowych.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości na temat jedzenia w czasie ciąży lub karmienia piersią, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Dieta mamy a ryzyko chorób u dzieci

Twoja dieta w okresie ciąży i karmienia piersią nie wpływa na ryzyko wystąpienia u dziecka:

  • alergii i jej objawów, w tym:
  • astmy
  • egzemy.

Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, nie musisz profilaktycznie unikać produktów często wywołujących alergię, jak:

  • mleko i produkty mleczne
  • owoce cytrusowe
  • orzechy

Wyklucz tylko te produkty, na które sama masz alergię.

Diety eliminacyjne, wykluczające niektóre produkty stosuj tylko w uzasadnionych przypadkach, najlepiej pod kontrolą lekarza i dietetyka. Bardzo ważne jest bowiem przyjmowanie odpowiednich zamienników.

Czy trzeba jeść więcej kalorii

Zadbaj o odpowiednią liczbę kalorii. Zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się w stosunku do okresu przed ciążą i wzrasta w kolejnych trymestrach ciąży:

  • I trymestr – dodatkowo o 85 kcal
  • II trymestr – dodatkowo o 285 kcal
  • III trymestr – dodatkowo o 475 kcal.

Pamiętaj jednak, że dotyczy to kobiet, które odżywiały się prawidłowo przed zajściem w ciążę. Jeśli Twoja dieta była zbyt wysokoenergetyczna w stosunku do normy i masz nadmierną masę ciała, to nie zwiększaj znacznie spożycia posiłków, tylko szczególną uwagę zwracaj na ich jakość. Pomoże Ci to w utrzymaniu prawidłowego przyrostu masy ciała.

Podczas karmienia piersią Twoje zapotrzebowanie na energię również wzrasta i zależy od tego:

  • jak długo karmisz piersią
  • czy karmisz dziecko wyłącznie mlekiem.

Gdy karmisz niemowlę wyłącznie piersią, potrzebujesz więcej kalorii niż przed ciążą:

  • w pierwszych 6 miesiącach – o 505 kcal dziennie
  • w kolejnych 6 miesiącach – o 400 kcal dziennie.

Pamiętaj, w ciąży i w czasie karmienia piersią nie powinnaś stosować:

  • środków farmakologicznych wspomagających odchudzanie
  • restrykcyjnych, niedoborowych diet, czyli takich, które nie pokrywają zapotrzebowania Twojego organizmu na składniki pokarmowe i energię.

Jak zmienia się zapotrzebowanie na białko?

W czasie ciąży i karmienia piersią potrzebujesz więcej białka. Dodatkowa ilość białka jest niezbędna do prawidłowego wzrostu tkanek dziecka i matki. Białko to podstawowy budulec wielu narządów. Odpowiada też za odporność organizmu. W mleku matki jest ono podstawowym składnikiem odżywczym. Najlepiej, aby białko stanowiło 10-20% całkowitej wartości energetycznej Twojej diety.

Źródła białka to:

  • mleko i produkty mleczne
  • jaja
  • ryby
  • mięso, najlepiej chudy drób (indyk, kurczak)
  • nasiona roślin strączkowych.

Ważne są zdrowe tłuszcze

Zadbaj o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w swojej diecie. Ich odpowiednia ilość jest potrzebna do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. DHA (kwas dokozaheksaenowy) – należący do kwasów omega-3 – obniża także ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka i depresji poporodowej u matki.

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany i sojowy
  • żółtko jaja
  • tłuste ryby morskie
  • orzechy i nasiona.

Zgodnie z aktualnymi normami żywienia NIZP PZH – PIB (Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego) Normy żywienia 2020 - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl):

  • dorosły człowiek powinien spożywać dziennie minimum 250 mg DHA i EPA (kwas eikozapentaenowy, należący do kwasów omega-3). Dobrym źródłem są tłuste ryby morskie. Najlepiej jeść ryby 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie, w porcjach po 150 g.
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować dodatkowo 100-200 mg DHA lub więcej, w zależności od zaleceń lekarza. Wprowadź tłuste ryby morskie do swojej diety co najmniej 2 razy w tygodniu w porcjach po 150 g.

Tłuszcze powinny dostarczać 30-35% energii z całodziennej diety.

Staraj się ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • tłuste gatunki mięsa – jak wieprzowina, kaczka, gęś
  • podroby – na przykład wątróbka
  • pełnotłuste produkty mleczne – na przykład żółte sery.

Ile i jakie węglowodany?

Węglowodany powinny stanowić 45-65% całkowitej energetyczności diety. Są potrzebne m.in. do:

  • wzrostu dziecka
  • prawidłowego funkcjonowania narządów, w tym centralnego układu nerwowego matki i dziecka.

Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe.

Wybieraj węglowodany złożone, które znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych:

  • grubych kaszach – na przykład: kaszy gryczanej, jęczmiennej, pęczaku
  • brązowym ryżu
  • razowym pieczywie
  • makaronie pełnoziarnistym
  • płatkach owsianych.

Niezbędna witamina D

Zadbaj o odpowiednią ilość witaminy D w okresie ciąży i laktacji. To bardzo ważny składnik, który m.in. reguluje odporność i poziom wapnia w organizmie.

  • Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna (poprzez ekspozycję ciała na słońce), ale w okresie ciąży nie przebywaj w pełnym słońcu zbyt długo.
  • Dobrym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby morskie.
  • W naszym klimacie witaminę D należy przyjmować w postaci preparatów.
  • Zapytaj lekarza o właściwą dawkę – samą dietą ciężko jest pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę.

Inne ważne składniki

W czasie ciąży i karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych.

Zwróć szczególną uwagę na źródła:

  • wapnia – mleko i produkty mleczne
  • żelaza – mięso, żółtko jaj, nasiona roślin strączkowych
  • kwasu foliowego – warzywa liściaste (sałaty, szpinak, kapusta), produkty pełnoziarniste, jaja, orzechy, sery
  • jodu – głównie sól jodowana, ryby morskie (np. dorsz, makrela, flądra, mintaj) i owoce morza, produkty mleczne.

Polscy eksperci (Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników) zalecają, aby w ciąży i w okresie laktacji suplementować:

Czytaj więcej tutaj > https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/jedzenie-w-ciazy-i-podczas-laktacji

Post Author: CM Vita