Jeśli lekarz zdiagnozuje u Ciebie celiakię, musisz ze swojej diety wyeliminować gluten. Tej choroby nie da się wyleczyć. Trzeba nauczyć się z nią żyć.
Gluten to białko znajdujące się w niektórych zbożach. U osoby chorej na celiakię zjedzenie czegoś, co go zawiera, powoduje stan zapalny jelita cienkiego. Aby jelita się zagoiły, trzeba przejść na dietę bezglutenową. Wtedy ważna staje się wiedza o tym, które pokarmy go nie zawierają.
Do najczęstszych objawów nietolerancji glutenu należą:
biegunki
przewlekłe zmęczenie
nieuzasadniona utrata wagi.
Z powodu celiakii możesz również popaść w depresję, ale objawy mogą się znacznie różnić w zależności od osoby.
Wiele osób stwierdza u siebie alergię na gluten, a badania tego nie potwierdzają. W żywności (również tej, która zawiera gluten) jest wiele substancji mogących wywoływać podobne objawy. Należą do nich np. niektóre węglowodany, tzw. FODMAP. Osoby cierpiące na nietolerancję FODMAP powinny zachowywać się jak te, które mają celiakię, czyli unikać tych produktów wywołujących objawy chorobowe. W diecie o niskiej zawartości FODMAP nie trzeba całkowicie wykluczać glutenu.
Co jeść?
Możesz jeść dowolne jedzenie, które nie zawiera glutenu. Istnieje sporo zbóż, które są naturalnie bezglutenowe. Zamiast pszenicy, żyta i jęczmienia wybierz:
ryż, a także wytworzone z niego – mąkę, napój i wafle
proso i grykę, płatki i mąkę z tych zbóż, a także kaszę jaglaną
kukurydzę, a także płatki kukurydziane, popcorn i wafle kukurydziane
komosę ryżową, quinoa, teff
mąkę z migdałów, kokosa, soi lub fasoli oraz wytworzone z niej makarony
tapiokę i amarant
mąkę z chleba świętojańskiego, kasztanową, łubinową.
Przykłady innych produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu:
mleko, sery i inne produkty mleczne
jajka
mięso i ryby
warzywa i owoce
rośliny strączkowe
ziemniaki, w tym mąka ziemniaczana
czyste przyprawy (mieszanki przypraw mogą zawierać gluten, dlatego czytaj etykiety).
To, że wykreślasz gluten ze swojej diety, nie musi oznaczać radykalnych zmian w jadłospisie. Możesz jeść takie same dania, jak w diecie tradycyjnej (np. naleśniki, pierogi, ciasta), ale przygotowane w bezglutenowej wersji. Wiele popularnych dań to dania naturalnie bezglutenowe, np. kluski śląskie, zupa pomidorowa z ryżem, pieczone mięsa i ryby, surówki, świeże owoce. Jest z czego wybierać!
Na co zwrócić uwagę na zakupach?
Podczas zakupów produktów bezglutenowych, zwróć uwagę:
na skład danego produktu; upewnij się, że nie zawiera glutenu
na zawarte na opakowaniach informacje typu „może zawierać śladowe ilości glutenu”, „może zawierać zboża zawierające gluten”, „w zakładzie pakowane są produkty zawierające gluten” czy „na terenie zakładu stosowany jest gluten”; bezwzględnie unikaj spożywania takiej żywności
czy artykuł spożywczy zawiera białko roślinne bądź błonnik roślinny niewiadomego pochodzenia; jeśli nie masz pewności, czy produkt zawiera gluten, zrezygnuj z jego zakupu
jeśli stale kupujesz konkretny bezglutenowy produkt, raz na jakiś czas sprawdź jego skład; producenci zmieniają receptury swoich wyrobów lub produkty o tej samej nazwie są wytwarzane w różnych fabrykach, które używają różnych receptur.
Zrezygnuj z produktu, jeśli nie możesz znaleźć, przeczytać lub zrozumieć jego składu i nie masz pewności, czy produkt zawiera gluten.
Oznaczenia
Produkty bez glutenu, np. naturalnie bezglutenowe lub wytworzone ze zbóż bezglutenowych, mogą być oznaczone słowem „bezglutenowy”. Produkty bezglutenowe, które spełniają standardy AOECS, mogą być również oznaczone licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa.
Czego nie jeść?
Gluten można znaleźć w różnych produktach, szczególnie w przetworzonej żywność. Przed zakupem zwróć szczególną uwagę na skład:
panierowanych dań mięsnych, rybnych i warzywnych
gotowych dań z sosami
słodyczy i przekąsek
makaronu
pasztetu
budyni
cebuli prażonej
zup, sosów i gulaszy
mieszanek przypraw.
Produkty, które zawsze zawierają gluten, to:
większość mieszanek musli
zwykłe płatki owsiane wzbogacone błonnikiem
bulgur
kuskus
mąka graham
bułka tarta.
Piwo i napoje bezalkoholowe, w zależności od tego, z czego są zrobione, również mogą zawierać gluten. Piwo wytwarzane np. z ryżu czy kukurydzy w ogóle nie zawiera glutenu. Istnieją również piwa, w których ilość glutenu została zmniejszona i które mogą być oznaczone jako bezglutenowe.
Źródło: pacjent.gov.pl - kliknij